Over Yet

GELUK VOOR MIJ IS NIET DE GLIMLACH OP MIJN GEZICHT, MAAR DE RUST IN MIJN HOOFD.

Mijn naam is Henriëtte Robben, 60 jaar en geboren en getogen in Berkel – Enschot. Opgegroeid op een tuindersbedrijf, vaak hard werken, maar wat was het een vooral hecht gezin met mijn zus en mijn zes broers.

Ook moest je natuurlijk in deze drukte je plek zien te veroveren en dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Al vroeg werd besloten dat ik als oudste meisje naar het LHNO zou gaan, dat was altijd handig voor later.. tot op de dag van vandaag heb ik er nog profijt van, maar lang had ik het anders gewild. Na het LHNO ben ik naar het MSPO gegaan, ik wilde graag de ouderenzorg in. Na het behalen van mijn diploma heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt in een verzorgingstehuis op een steenworp afstand van mijn ouderlijk huis waar ik toen nog woonde.

Inmiddels gehuwd en verhuist naar Oisterwijk, werden drie zonen geboren. Al snel ging ik op naailes, kleertjes maken voor de jongens was leuk maar bespaarde vooral ook veel geld. Van deze juf heb ik het geduld geleerd wat nodig is om iets moois te creëeren. Lezen , nog eens lezen, eventueel uithalen en opnieuw beginnen..

Via via kwam ik jaren later in aanraking met het Quilten. Heerlijk en eindeloos met patroontjes spelen, mooie quiltstofjes in stukjes knippen en weer aan elkaar naaien. Zo ziet een leek dat althans, maar wat gaf het een plezier en een rust. Een hittepetit (volgens mijn vader) zoals ik ben en ik kon urenlang, soms tot in de nacht met de hand een quilt in elkaar zetten. Vele quilts heb ik zo gemaakt.

De jongens groeiden op, maar mijn eigen ontwikkeling stagneerde. Wat wil ik en wat voel ik? Jaren volgden van moeilijke keuzes en beslissingen, jaren van zoektochten naar mezelf. Veel vrijwilligerswerk gedaan, hoorcolleges psychologie en kunst gevolgd, workshops tekenen, schilderen, handlettering, kalligraferen gedaan, maar intussen ook weer een nieuwe hobby gevonden in de vorm van mozaïeken. Veel bloempotten, schalen en wat al nog meer is er uit mijn handen gekomen. . Workshops gegeven aan kleine groepjes mensen. En..mozaïeken is ook weer spelen met kleur en patroontjes, ook weer heel erg boeiend! Deze hobby is nog steeds erg leuk en ik blijf dat ook zeker doen, maar het stof en de troep die het kan geven ben ik niet altijd meer blij mee. Dus op locatie of buiten in de tuin op een mooie dag is het super!

Vier jaar geleden heb ik mijn eerste basisworkshop Zentangle gevolgd bij CZT-er Maria Vennekens. Wat is dat ‘artistiek mindful’ tekenen zoals het ook wel genoemd wordt? Mijn interesse was gewekt, ik was helemaal enthousiast. Ook weer heel veel spelen met patroontjes vooral, een nieuwe ontdekkingstocht. Inmiddels ben ik vijf kleinkinderen rijker, wie ik ook al de beginselen van het Zentangle bijbreng. Fantastisch te zien hoe snel ze dit oppikken en in hun eigen tekeningetjes verwerken.

En zo kan het niet anders dat ik nu zelf een Certified Zentangle Teacher ben. Mijn certificaat heb ik in mei 2019 behaald na het volgen van het eerste Europese CZT seminar te Frankfurt. Zentangle founders Rick Roberts en Maria Thomas waren bij de opening aanwezig en dat was voor mij persoonlijk een zeer bijzondere ontmoeting en hoogtepunt.Bij het signeren van mijn boeken heb ik dit moment dan ook vast laten leggen. 

Zo is er al veel op mijn pad gekomen, ik vind gewoon heel veel leuk! Waarvan ik soms dacht kan dat dan wel, zoveel onder handen nemen. Ja, dat kan weet ik inmiddels, en dat is wie ik ben. Van alles wat en daarin vind ik mijzelf, en mijn rust.

‘ Geluk voor mij is niet de glimlach op mijn gezicht, maar de rust in mijn hoofd ‘

Ik hoop je snel te zien op een van mijn workshops!

Henriëtte